Naše první akce

23.07.2012 14:19

První akce nově tvořícího mužstva Loko Chomutov, respektive bývalé mužstvo FC Chomutov odjelo ve dnech  22.7.-27.7.2012 na fotbalové soustředění do Žihle. Na soustředění odjelo pouze devět hráčů kádru, který letos bude hrát krajský přebor přípravek. Přesto byl pro mladé naděje Chomutovského fotbalu připraven náročný program, zaměřený na nácvik nových fotbalových dovedností – ovládání míče. Tak jak je zvykem trenéři M.Nezbeda a M.Špicar měli soustředění do detailu připravené a kluci měli tří až čtyř fázové tréninky , proložené odpočinkem.  Hned první den po příjezdu na kluky čekalo seznámení s fotbalovým trávníkem, po večeři pohybové hry proložené skákáním přes švihadla. Druhý den hned ráno musela být zrušena ranní rozcvička pro déšť, počasí se však potom umoudřilo a v 10 h vyběhli všichni na mokré hřiště, kde jsme začali s nacvičováním nových fotbalových dovedností. Odpoledne bylo zaměřené na opakování, proložené pohybovými hrami, na závěr 30 min. kompenzační cvičení. Večerní trénink byl na gymnastických míčích + opět protažení dolních končetin. Při úterní rozcvičce se děti seznamovali se základy atletické abecedy a dynamického strečinku. V dopoledním tréninku jsme hráli hry 1:1 s tím, že hráči používali nové druhy zasekávaček, které se naučili v předešlých dnech. Odpolední trénink byl zaměřený na vedení míče v prostoru, přihrávkám mezi metami a na závěr se hrála prostorová hra Rondo, velice oblíbená mezi hráči FC Barcelona. Večer se opět skákalo hodinu přes švihadla. Třetí den všechny čekalo nemilé překvapení, když rozcvička byla omylem již v 6 h, ranní hodinová procházka nikomu však neuškodila, ba naopak. Dopoledne jsme chtěli s dětmi nacvičovat základní útočné kombinace, které však moc dobře nepochopili a tak jsme je nechali zahrát „poprvé“ fotbálek 5:5. Radost z toho měli velikou, protože jsme je chvílemi museli krotit v bojovnosti, jinak by to skončilo zraněním. Odpoledne byl trénink zrušen a tak všichni vyrazili do lesa, kde všechny čekal orientační krátký běh zaměřený na zapamatování obrázků. Poslední trénink po večeři byl opět dril, hodinu se cvičilo na koordinačním žebříku, v kruhách a mezi tyčemi. Předposlední den soustředění byl opět čtyřfázový, ranní ostrá rozcvička, následně dopolední míčové hry a nácvik první stahovačky a kličky. Na závěr všichni absolvovali rychlostní štafetu, která měla všechny utahat, opak byl pravdou a o polední klid opět všichni řádili. Odpolední trénink byl opět herní a opakovali se všechny naučené věci na soustředění, poté následoval 45 min důkladný strečink, protože na některých už byla znát únava z tréninků. Po večeři nás čekal společný táborák s opékáním buřtů, všichni však trávili volný čas na hřišti, kde se opět hrálo. Poslední páteční rozcvička před odjezdem domů byla spíše procházka. Dopoledne všechny děti čekal překážkový závod na čas a pak všem rodičům a trenérům ukázali vše, co se naučili za pět dnů na soustředění. Po obědě bylo vyhlášení umístění a předání diplomů a odjezd domů do Chomutova.

Náročné soustředění dokončil Dan „Motorka“ Luxa, Dan „Hasič“ Hasík, Adam „ Tkanička“ Bittner, Dan Jiřík, Adam Martin, Adam Gondek,  Martin Kříž, Dominik Šourek, Luky Vymyslický, Adélka Nezbedová, Klárka Bittnerová, široký realizační tým : manažer  Láďa „Štístko“ Bittner, trenéři Marek Nezbeda a Martin Špicar, nespecifikovaný pomocný tým: Pepa Gondek a Dan Jiřík.

Hodnocení trenéra M. Nezbeda : Toto soustředění zcela splnilo svůj účel, všechny kluky jsme dostatečně poznali.  Víme, jak jsou pracovití a učenliví v tréninku, jaké mají charakterové vlastnosti a jak jsou oblíbeny v kolektivu. Myslím si, že jsme klukům ukázali spoustu nových věcí, se kterými se zatím nesetkali. Doufám, že se něco přiučili a v dalších tréninkách máme  na co navazovat. Nesmím také zapomenout, že jsme dětem několikrát pustili naučná DVD videa, jak se pracuje s mládeží v zahraničí.

Hodnocení trenéra M. Špicar : S průběhem soustředění můžeme být naprosto spokojeni, protože co se týče ubytování, stravy, dokonce i počasí si nemůžeme na nic stěžovat. Soustředění mělo zezačátku spíše poznávací charakter, kde jsme se snažili naladit na vzájemnou a společnou interakci.  Klukům musím poděkovat za to, že přes množství nových věcí se většině podařilo zvládnout nácvik v proveditelné míře. Na všech bylo znát, že jsou odhodláni se zlepšovat.  Pro děti byla zábavná zejména cvičení na gymnastických míčích a nové zasekávačky. Mnozí už se určitě těší, až s nimi budou motat hlavy soupeřům. S kázní byl většinou tentýž a samý problém /1 až 2 jedinci/, avšak chod soustředění to výrazně neovlivnilo. Soustředění nás společně „nakoplo“ a já se jenom těším na další průběh přípravného a hlavního období. Poděkování patří také rodičům za projevenou přízeň s nastaveným režimem a trendem, kterým se chceme v následujícím období udávat.