Mládežnická spolupráce AFK LoKo a FC Chomutov má před sebou zkušební rok

09.09.2012 15:11

Již na konci loňského ročníku jsme byla zveřejněna informace, že od této sezóny navážeme spolupráci s FC Chomutov v oblasti mládeže. O tom informoval šéf trenér mládeže FC Chomutov Marek Vait, který zdůvodnil tento krok, avšak o konkrétní podobě nebylo mnoho prozrazeno. To se pokusíme nastínit v tomto článku.

V první řadě bychom měli zdůraznit, že nastavená spolupráce se týká jen mládežnických celků, a to především týmů starších a mladších přípravek, dále také mladších žáků, prozatím to tedy není spolupráce ve všech věkových úrovních. Jak již napovídá titulek článku, oba celky mají před sebou zkušební rok, který ukáže, zda je tato spolupráce reálná. Zde se hodí slova šéf trenéra mládeže FC Chomutov Marka Vaita: "Ten, když vyjde a pořadí se nám najít společnou řeč, budeme ve spolupráci pokračovat dál, ale když ne, podáme si ruku a řekneme si, že to prostě nešlo. Podle mě ale každý rozumný člověk, který to dělá z lásky k fotbalu a hlavně pro děti, kterých se to týká nejvíce, pochopí, že spolupráce je nejlepším možným řešením."

Vizí spolupráce je především výchova mládeže, kde by se již nerozlišovalo mezi FC Chomutov a AFK LoKo, ale vše by fungovalo pod jednotnou hlavičkou fotbalové akademie, mluví se tak např. o FA Patrika Gedeona... K dispozici dětem by tak měli být kvalitní trenéři a mezi dětmi i větší konkurence, kdy více kvalitních hráčů pohromadě bude moct lépe rozvíjet své fotbalové dovednosti.

Samozřejmostí tohoto projektu je dlouhodobé fungování a spolupráce, jehož cílem by první řadě měla být kvalitní výchova mládeže, ze které by měli v budoucnu těžit obě mužstva. Prioritou bude výstup pro FC, který v současné době hraje 3. ligu, avšak vybudovaný fotbalový stánek na Zadních Vinohradech, kde je FC v pronájmu a kde se tato soutěž bude hrát, předurčuje k vyšší soutěži. Chomutovští příznivci by ale určitě v týmu rádi viděli chomutovské odchovance, kterých je v dnešním kádru minimum. Kromě toho by třeba další cesta hráčů měla vést přes AFK LoKo.

To ruku v ruce souvisí s kvalitní dorosteneckou základnou, která se odvíjí od mladších kategorií. Dorost FC Chomutov postupně spadl z ligy až na dno krajského přeboru a v této soutěži bude tuto sezónu nastupovat i náš dorost. I když účast hned tří dorosteneckých týmů z Chomutovska (FC, LoKo, Ervěnice) může být v konečném důsledku na škodu. V našem případě by však bylo devalvováno úsilí hráčů a práce trenérů, kteří se zasloužili o postup, a také fakt, že se náš klub dokázal téměř dostat na úroveň FC se značně nižšími finančními podmínkami. Východisko do budoucna? FC Chomutov měl dominantní postavení zásluhou účasti ve vyšších soutěžích. Restrukturalizací mládežnických soutěží, vznikli nové podmínky pro účast ve vyšší soutěži, kterou je statut Sportovního střediska mládeže MŠMT (dále SpSM) a statut Sportovního centra mládeže (dále SCM). Bohužel najít společnou řeč o vybudování sportovních tříd, tedy vznik SpSM a SCM, se podařilo až od letošního školního roku. Splněním statutu SpSM a SCM by FC Chomutov mohl hrát opět nejvyšší soutěže, talentovaní chomutovští hráči by tak neodcházeli do Mostu nebo Teplic, jak je nyní zvykem, ale zůstávali v Chomutově.

Podobně tomu je v kategorii starších a mladších žáků, kde však panuje trochu jiná situace. V návaznosti na spolupráci bude za mladší žáky AFK LoKo hrát ročník 2001, za FC ročník 2000. V následujícím roce by se ročníky měly posunout. V kategorii mladších žáků nejsou ale prvořadé výsledky, což potvrzují i slova našeho trenéra mladších žáků Bedřicha Uhlíře: "V první řadě pro mne nejsou cílem výsledky, ale předvedená hra našeho týmu. Na výsledky máme čas až do starších žáků. Tam se už láme takzvaně chleba. Teď je před námi mnoho práce, sestavit tým hráčů tak, aby jsme se mohli měřit s těmi nejlepšími týmy. Důležité je také dobrá parta, jak hráčů, tak i rodičů!". Právě proto mají oba kluby před sebou zkušební rok, který ukáže, jestli nastolená spolupráce má smysl i do budoucna. Na úrovni přípravek by měla být zachována kontinuita mezi oběma kluby, šéf trenér přípravek AFK LoKo David Folwarczny přechází do FC se svým týmem (ročník 2003) a za dobu svého působení na AFK LoKo velmi slušně reprezentoval náš klub se svými týmy přípravek. Ročník '03 (starší přípravka) bude tedy startovat v krajském přeboru pod hlavičkou FC, ročníky '04 a '05 (mladší přípravka) pod hlavičkou LoKo.

Nad dalším prohloubením spolupráce do dalších let je nyní zbytečné spekulovat, vzniklá spolupráce by v první řadě měla sloužit dětem, aby měli kvalitní zázemí (materiální vybavení, hřiště, trenéry) a hlavně, co je u nejmenších fotbalistů a fotbalistek nejdůležitější, radost z fotbalu. Na závěr budeme citovat šéf trenéra FC: "Já bych chtěl, aby se na výsledky nekoukalo vůbec, výsledky nejsou ukazatelem toho, co ty kluci umí a co je, kdo naučil."